Nieuws

Luchtkwaliteit op Autoloze Zondag

29 sep 2017

Tijdens Uit zonder Uitlaat op zondag 17 september organiseerde we met Meet Mee Mechelen een eerste luchtkwaliteitsmeetcampagne. Samen met een aantal vrijwilligers hebben we een traject van 6,5 km doorheen de Mechelse binnenstad meerdere malen gefietst. De route start aan onze stand op de Grote Markt en loopt doorheen de autovrije binnenstad en aantal stukken van de stadsring waar we langs het verkeer fietsten.

Onderstaande kaart toont hoe de concentratie aan roetdeeltjes (black carbon) varieerde in de binnenstad tijdens autoloze zondag.

Al de metingen van  roetconcentraties zijn uitgedrukt in nanogram/m3. De kleurenschaal geeft de roetconcentraties die typisch zijn voor stedelijke achtergrondlocaties weer in het groen (< 3000 ng/m3), de roetconcentraties die typisch zijn voor stedelijke hot-spot locaties in het rood (> 6000 ng/m3) en de tussenliggende roetconcentraties in het geel en oranje.

Uit zonder Uitlaat was een zonnige namiddag met temperaturen rond 17 °C, windsnelheid variërend tussen 2 en 3 m/s en zuid- tot noordwestelijke windrichting. Meer informatie over de gebruikte aanpak en vergelijking met andere steden en gemeentes vind je via Airqmap.com